ویژه ها

پرسش و پاسخ



تاریخ ثبت سوال: 1395/3/30
شرح سوال:

سلام آیا صدای ضبط شده توسط موبایل قابلیت استناد در دادسرا را دارد؟اصولا اگر صدایی ضبط گردد فایل آن بر روی سی دی و ارائه آن به دادسرا میتواند از ادله مثبته شاکی یا متهم قرار گیرد؟ ضبط نمودن مکالمه تلفنی که جرم نیست؟


پاسخ وکیل سبز:

سلام

مطابق ماده1258 دلایل اثبات دعوی از قرار ذیل است :
 1- اقرار.
 2- اسناد کتبی .
 3- شهادت .
 4- امارات .
 5- قسم .

صدای ضبط شده به تنهایی نمی تواند به عنوان دلیل مجرمیت یا برائت کسی قرار بگیرد بلکه آنرا در یک پرونده کیفری صرفا یک اماره و قرینه برای اثبات بزه یا تبرئه متهم می دانند و این صدای ضبط شده مستقلابرای انتساب یا عدم انتساب یک جرم به شخص کافی نیست. اگر به جز این صدای ضبط شده ادله محکمه پسند یا به عبارتی بینه شرعی وقانونی برای انتساب یک بزه به شخص وجود داشته باشد این صدای ضبط شده نیز می تواند در کنار آن دلایل محکمه پسند به عنوان یاور آن دلیل به قاضی کمک کند. از سوی دیگر اگرصدای منتسب به شخص، مورد انکار و تکذیب قرار گیرد و نتوان پس از انکار نامبرده، با دلایل دیگر انتساب و تعلق آن را به وی ثابت کرد صدای ضبط شده از درجه اعتبار حتی با عنوان اماره و قرینه نیز ساقط می شود.

ضبط مکالمات تلفنی مربوط به خود جرم نیست . اما شنود مکالمات تلفنی دیگران بدون مجوز قانونی چنانچه توسط مامورین دولتی باشد مشمول ماده 582 قانون مجازات اسلامی است که مقرر می دارد : « هر يك ازمستخدمين ومامورين دولتي ، مراسلات يامخابرات يا مكالمات تلفني اشخاص را در غير مواردي كه قانون اجازه داده حسب مورد مفتوح يا توقيف يا معدوم يا بازرسي يا ضبط يا استراق سمع نمايد يا بدون اجازه صاحبان آنها مطالب آنها را افشاءنمايد به حبس از يك سال تا سه سال و يا جزاي نقدي از شش تاهجده ميليون ريال محكوم خواهد شد .»

و چنانچه توسط دیگر اشخاص باشد مشمول ماده 2 قانون جرایم رایانه ای است که مقرر می دارد : «هرکس به طور غیرمجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سیستم های رایانه ای یا مخابراتی یا امواج الکترومغناطیسی یا نوری راشنود کند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از ده تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. »


بازگشت به صفحه اول پرسش و پاسخ

ورود موکلین