ویژه ها

پرسش و پاسخ



تاریخ ثبت سوال: 1395/3/27
شرح سوال:

سلام ممنون از سایت خوبتون پدر بنده مدتی است که فوت کرده و درحال حاضر بنده و برادرم و مادرم و مادربزرگم جزء وارثین او میباشیم و پدربزرگم فوت کرده پدره من 6دانگ ملک قدیمی دارد و مقداری پول نقد و مهریه مادرم 114سکه میباشد میخواستم بدونم برای گرفتن مهریه مادرم و ارثمان کجا باید برویم و اقدام کنیم و چه مدارکی بایستی داشته باشیم؟!تشکر


پاسخ وکیل سبز:

سلام

در اظهارنامه مالیاتی که به اداره مالیات مربوطه تقدیم می گردد لیست اموال و دیون (بدهی) متوفی درج می گردد . مهریه زوجه جزء دیون متوفی می باشد لذا چنانچه وراث اختلافی بر سر آن نداشته باشند می بایست بعد از اخذ گواهی حصر وراثت و دریافت مفاصا حساب از اداره مالیات ، مهریه را به ایشان پرداخت نمایند و سپس باقی مانده اموال بین وراث به نسبت سهمشان تقسیم خواهد شد .

اما چنانچه بین وراث اختلافی در این خصوص باشد ، همسر متوفی بعد از صدور گواهی حصر وراثت،  می بایست با ارائه سند نکاحیه (عقدنامه) و باقی مستندات ، به دادگاه خانواده مراجعه نموده و علیه تمامی وراث دادخواستی با عنوان مطالبه مهریه تقدیم نماید ، (رسیدگی به این دعوا وفق ماده 4 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 در صلاحیت دادگاه خانواده است ) دادگاه رسیدگی نموده و وراث محکوم به پرداخت مهریه به نسبت سهم الارثشان خواهند شد که در مرحله اجرا از اموال متوفی برداشت خواهد شد .

در خصوص باقی وراث نیز اموال به نسبت سهم الارثشان بین ایشان تقسیم خواهد شد ، سهم الارث هر کدام از وراث در گواهی حصر وراثت تعیین می گردد . وراث ، مالکین مشاعی اموال خواهند بود که در این مرحله نیز در صورت بروز اختلاف هر یک از وراث می توانند وفق ماده 300 قانون امور حسبی از دادگاه درخواست تقسیم ترکه را بنماید . ماده مزبور مقرر می دارد: «در صورت تعدد ورثه هر یک از آنها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند» و در صورت عدم قابلیّت افراز ملک مورد نظر، دادگاه صالحه به استناد ماده 9 و 10 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوّب آذر ماه 1357 دستور فروش ملک را صادر و پس از فروش سهم ورّاث را پرداخت می نماید. 


بازگشت به صفحه اول پرسش و پاسخ

ورود موکلین